Pączki w 5 minut na Tłusty Czwartek :)

Małe pączusie, szybkie mini pyszności, które zajmują niewielką chwilę, a w dodatku są proste w wykonaniu 🙂 Tłusty Czwartek, to najlepszy czas, by je zrobić, chociaż myślę, że ze względu na ekspresowe wykonanie będą się pojawiały u Was przez cały rok 🙂

Z podanych składników wychodzi ok. 40 małych pączusiów 🙂 Podczas smażenia nawet nie trzeba ich obracać, gdyż same rosną i same się obracają! Według uznania możecie je nadziać kremem budyniowym, dżemem, czy też kremem czekoladowym… lub po prostu oprószyć je cukrem pudrem 😉

    Składniki:

  • 300g twarogu z wiaderka 
  • 2 duże jajka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (ok. 60g) do ciasta + odrobina do oprószenia pączków
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • olej do smażenia

   Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W niskim i szerokim garnku rozgrzać olej.
  3.  Gdy olej się nagrzewa, należy przygotować ciasto na pączki.
  4. Jajka wraz z cukrem i twarogiem zmiksować na jednolitą masę, następnie dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas miksując. Pod koniec dodać aromat cytrynowy. Zmiksować.
  5. Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste, więc by łatwiej się formowało pączusie, to należy wysmarować ręce olejem, a następnie z ciasta formować mini kuleczki (takie na ok. 3-4cm) i wrzucać na rozgrzany olej.
  6. Pączki serowe z reguły podczas smażenia same się obracają i rumienią równomiernie z każdej strony. Jeśli by jednak tego nie zrobiły, to delikatnie trzeba obrócić je na drugą stronę.
  7. Usmażone pączki wykładać na talerz wyściełany papierowym ręcznikiem, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
  8. Na koniec oprószyć cukrem pudrem lub nadziać dowolnym nadzieniem.  Smacznego!   

 Pochwalcie się swoimi pączkami! Przyślijcie zdjęcia na adres: klubkopernika@wsmw.com.pl